Home > Inschrijven > Kosten

Peuterspeelzalen en kinderopvangtoeslag
Met ingang van 1 januari 2018 vallen de speelzalen onder de wet kinderopvang. Dat betekent dat er kinderopvangtoeslag aangevraagd kan worden voor de speelzaal. Wilt u weten of u kinderopvangtoeslag kunt aanvragen, kijkt u dan hier op de site van de belastingdienst.

Kunt u geen kinderopvangtoeslag aanvragen, dan betaalt u zelf een ouderbijdrage per maand. De rest van de kosten wordt door de SPGE bij de gemeente gedeclareerd. Ouders/verzorgers moeten verklaren dat er geen recht is op kinderopvangtoeslag. Dat kan met de “verklaring geen recht op kinderopvangtoeslag”. Deze verklaring hoort bij het contract wat u ondertekent.

Aanvragen kinderopvangtoeslag
Kinderopvangtoeslag vraagt u aan bij de belastingdienst. Aanvragen kan gratis via www.mijntoeslagen.nl (DigiD code nodig). Hier kunt u ook een proefberekening maken.

Let op!

  • Vraag de toeslag ruim van tevoren aan, maar uiterlijk twee maanden voordat uw kind naar de speelzaal gaat. Ouders die voor 1 januari 2018 toeslag willen aanvragen kunnen dat het beste tussen 1 november en 15 november 2017 doen. Wij incasseren vooraf. Eind december incasseren we voor de maand januari. Als u de toeslag tussen 1 november en 15 november aanvraagt dan ontvangt u de toeslag rond 22 december.
  • Het aantal uren opvangt waarop u recht heeft is 140% van uw gewerkte uren (contract met het minst aantal uren). Bij een contract van 10 uur per week hebt u dus recht op toeslag voor 14 opvanguren. Zorg dat u niet boven de 140% uitkomt, de extra uren moet u na verrekening zelf alsnog volledig betalen.
  • Bij twijfel kunt u uw jaarsalaris beter iets te hoog inschatten. U krijgt dan minder toeslag maar de kans dat u moet terugbetalen na de definitieve vaststelling van uw inkomen is dan klein, misschien krijgt u nog iets extra.

Wat kost de peuterspeelzaal per maand?
Elke ouder betaalt een ouderbijdrage per maand. Deze bijdrage is inkomensafhankelijk en zal dus per gezin anders zijn. De uurprijs die de SPGE in 2018 hanteert is €7,70 per uur. Per dagdeel peuterwerk wordt maximaal 3,5 uur in rekening gebracht.

Als u kinderopvangtoeslag krijgt, vergoedt de belastingdienst een percentage van de uurprijs. De uurprijs waarover de toeslag wordt berekend is €7,45. De SPGE brengt € 0,25 euro per uur extra in rekening. Hierover kunt u geen toeslag aanvragen. Afhankelijk van het aantal uren kinderopvangtoeslag dat u kunt krijgen, kunt u voor een, twee of meer dagdelen kiezen.

Als u geen kinderopvangtoeslag krijgt, ziet u in het overzicht hieronder wat uw ouderbijdrage per maand wordt. De bedragen hieronder horen bij 7 uur speelzaal per week, 40 weken per jaar (dus niet in de vakanties). Als uw kind minder dan 7 uur komt, dan wordt de prijs per maand natuurlijk ook lager. Kinderen die via deze regeling komen, kunnen maximaal 7 uur per week komen (twee dagdelen).

Let op: wij berekenen eerst de kosten per jaar, en verdelen die kosten over 12 maanden. Wij incasseren dus (voorafgaand) aan elke maand, ook tijdens de vakanties.